Chemarea de a fi lider se manifestă în multe domenii ale vieții noastre: în familie, în grupul de prieteni, în colectivul de muncă și în propria firmă atunci când vorbim de un intreprinzator.
Oamenii pe umerii cărora cade sarcina leadership-ului sunt răspunzători de soarta celorlalți, se așteaptă de la ei să dea soluții, să aibă viziune și să își asume cele mai grele decizii din mediul respectiv.
Un intreprinzator este în mod cert unul dintre cei mai solicitați lideri, interacționează permanent cu oameni noi, clienți, furnizori, angajați și trebuie să se descurce într-un mediu concurențial și în permanentă schimbare.
Angajații se uită la intreprinzator și așteaptă ca acesta să conducă, şi chiar să o facă bine. Dar cum poate acesta să ia mereu cele mai bune decizii și să conducă grupul de la „bine” la „mai bine” în mod permanent?
Pentru că şi un intreprinzator, ca orice om, este şi el supus greșelii. Dar există câteva lucruri care îl pot ajuta pe orice intreprinzator să aibă mereu inspirație și viziune iar leadership-ul lui să fie respectat.
Iată 4 lucruri pe care un intreprinzator le poate face astfel încât să aibă mintea limpede, judecata corectă și o viziune care să inspire.
1. Citește, citește, citește.
Este extraordinar să ai mereu idei noi și să fii urmat și respectat pentru asta. Dar, pe termen lung, ideile nu vin așa, pur și simplu.
Ca să aduci o inovație cu adevărat deosebită într-un domeniu trebuie să ai multă experiență practică și să urmărești permanent ce fac ceilalți din acel domeniu. Poți completa o idee despre care citești și care a fost valorificată incomplet sau poți veni cu o idee complet nouă doar citind ce mai fac alții.
Cititul ne pune la lucru imaginația și ne conectează cu gândurile altor oameni. Gândurile sunt energie și au o putere extraordinară, ele fiind sămânța oricărui lucru pe care îl facem vreodată.
2. Întâlnește-te cu oameni și relaționează.
Ca și atunci când citești, relaționarea îți permite să simți energia altor oameni, să te conectezi cu ei și să afli procesele lor de gândire și ce au mai făcut. Uneori, doar stând de vorbă cu cineva poți avea cele mai importante revelații.
De exemplu, auzi pe cineva că are o nevoie și automat îți dai seama de un nou serviciu pe care ar trebui să-l lansezi. Acesta este doar un exemplu, dar posibilitățile sunt infinite.
Atunci când oamenii comunică, ei verbalizează probleme, încercări, soluții și nevoi, ceea ce îi va permite unui intreprinzator să-şi extindă propriul orizont si să poată aplica lucrurile acestea în activitatea lui.
În plus, relaționarea deschide noi oportunități de afaceri și creează noi contacte care te pot propulsa și mai sus în domeniul în care activezi.
3. Respectă-ți timpul de odihnă.
Corpul nostru are o capacitate limitată de a face efort, după care are nevoie de odihnă pentru a restabili echilibrul chimic și energetic. Cu fiecare oră muncită în plus, utilitatea marginală adăugată scade constant.
De la un anumit punct, fără a ne odihni, nu mai putem aduce niciun plus de valoare, ba chiar putem strica munca anterioară. Ce să mai vorbim despre a fi inspirați și a lua decizii vizionare…
În plus, odihna, vacanțele și timpul petrecut departe de muncă sunt în sine unul din obiectivele pentru care muncim. Desigur că oamenii care și-au găsit vocația și merg la muncă cu cea mai mare plăcere sunt foarte fericiți, ei pot avea randament ridicat un timp mai mare fără odihnă, dar până la urmă și în cazul acestora limitele corpului uman își vor spune cuvântul.
4. Fă mișcare zilnic.
Dacă întrebi oamenii de succes ce îi ajută cel mai mult în activitatea de zi cu zi, cei mai mulți vor răspunde că antrenamentul zilnic și mișcarea le sunt de cel mai mare folos.
Se pare că acestea declanșează în corpul nostru reacții chimice care influențează în mod extraordinar activitatea creierului, limpezind gânduri și imprimând o stare de speranță și de optimism. Un intreprinzator ce își întrebuințează zilnic mușchii crede că se poate, vede soluții și este creativ și inspirat.
Mișcarea este cu atât mai necesară cu cât înaintăm în vârstă deoarece corpul uman pierde masă musculară pe măsură ce trece timpul, iar această masă musculară este cea responsabilă de reacțiile chimice atât de pozitive de care am vorbit.
În concluzie, pentru a fi un intreprinzator inspirat, cu idei, viziune și de succes ai nevoie să-ți îngrijești corpul, mintea și sufletul.
Mișcarea și odihna te țin în formă fizică, cititul îți ține mintea trează iar relaționarea te ajută să-ți hrănești sufletul. Atunci vor veni şi cele mai bune decizii și idei.
Acesta este un guest post scris de Andrei Ene – Managing partner la Accountable, o firmă de contabilitate care este aproape de fiecare intreprinzator, oferindu-le consiliere pentru demararea, conducerea și creșterea afacerilor proprii. Accountable oferă servicii pentru Registrul Comerțului, contabilitate, administrare personal și salarizare.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.