În lumea interconectată în care trăim, să primești sfaturi financiare este un lucru foarte ușor.
Dar de la cine vin, de fapt, aceste sfaturi financiare?
Și, mai ales, ce încredere ar trebui să ai în ele?
Din păcate, gestionarea finanțelor personale este un subiect pe care sistemul de învățământ nu îl abordează.
De ce se întâmplă asta? Greu de spus…
Pe de altă parte, deși nu poți schimba faptul că nu ai avut educație financiară în școală, ești perfect capabil de a schimba ceea ce înveți acum și sfaturile cui le asculți.
De la cine primești ACUM sfaturi financiare?
Părinții noștri sunt primii profesori pe care îi avem în viață.
Înainte de a intra pentru prima dată într-o sală de clasă, avem deja o idee formată despre cum arată lumea. O idee care s-a format prin prisma a ceea ce au sădit părinții în noi.
Și când vine vorba despre educaţie financiară şi finanțe personale, părinții încearcă de obicei să ne ajute în diferite moduri. Alocații, pușculițe, fonduri pentru educație etc. Și unii dintre părinți chiar știu despre ce e vorba, dar, statistic vorbind, majoritatea nu prea se pricep.
Deci, de la cine primești acum sfaturi când vine vorba de finanțe?
De la părinți? Bunici? Frați? Colegi de serviciu?
De la cine AR TREBUI să primești sfaturi financiare?
Sincer vorbind, nu ar trebui să primești sfaturi financiare doar în baza relației tale de rudenie cu acea persoană.
Pe de altă parte, doar pentru că nu primești sfaturi financiare de la o anumită persoană nu înseamnă că nu ar trebui să îi asculți sfaturile în alte privințe.
Deci, de unde știi pe cine să asculți?
Aici sunt câteva întrebări pe care ar trebui să ți le pui:
1. Trăiesc ei, oare, după sfaturile pe care le dau celorlalți?
2. Din punct de vedere financiar, se află ei acolo unde ai vrea să fii și tu?
3. Dau sfaturi din propria experiență? Sau doar „din cărți”?
De exemplu, dacă îți dorești sfaturi maritale probabil că nu te vei duce la cineva care a divorțat deja de cinci ori… 🙂
Sfaturile ar trebui să vină de la cei care sunt DEJA unde vrei şi tu să ajungi.
Oameni diferiți, talente diferite…
Asta se aplică fiecărui domeniu al vieții tale, inclusiv când vine vorba de informațiile de care te folosești. Este bine să apelezi la oameni diferiți pentru sfaturi specifice.
Gândește-te la întreținerea casei tale. Instalatorii, electricienii și tâmplarii au toți roluri foarte diferite. Și tu ți-i dorești pe cei mai buni dintre cei buni în fiecare domeniu.
Asta poate chiar să însemne că vei căuta sfaturi financiare diferite de la oameni diferiți.
De exemplu, unii oameni se pricep la investitii în acțiuni, alții la imobiliare iar alții știu totul despre metale prețioase. Folosește-ți resursele pentru a găsi mentorii potriviţi nevoilor tale personale.
În concluzie:
Nu mai asculta de cei „specialişti” în eșecuri financiare!
Poate nu este ușor să recunoști că unii dintre prietenii tăi apropiați sau unii dintre membrii familiei nu știu despre ce vorbesc când vine vorba despre gestionarea banilor, dar trebuie să iei faptele ca atare. Pentru binele tău.
Găsește oameni de încredere de la care să ceri sfaturi.
Dacă știi pe cineva care are succes, spune-i că vrei să înveți de la el. Majoritatea se vor bucura să te ajute, trebuie doar să-i întrebi.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.