Faptul că sunt interesat de dolarul american nu mai este demult un secret. Scriam într-un articol din luna decembrie 2014 că am putea să schimbăm o parte din economiile noastre în dolari pentru a beneficia de trendul ascendent în care se afla dolarul american. Şi atunci dolarul era doar 3,60 lei! Apoi a continuat să crească, ajungând în prezent în apropierea valorii de 4 lei.
Ce a determinat acest lucru? Foarte simplu: în primul rând situaţiile diametral opuse în care se găsesc băncile centrale respective. Pe de o parte, Banca Centrală Europeană se află în plin proces de injectare a unor sume imense în economiile europene, lucru care slăbeşte moneda euro. Iar Banca Naţională a României (BNR) face aproximativ acelaşi lucru (sigur, la o scară mult mai mică…) deja de o vreme şi scade dobânda cheie la noi minime istorice.
Pe de altă parte, Federal Reserve din SUA se apropie tot mai mult de debutul unui nou ciclu de creştere a dobânzii cheie, lucru care avantajează în mod clar dolarul american. Plus că economia americană dă semne de însănătoşire mult mai convingătoare decât cea europeană.
Iar cursul dolar – leu a „simţit” din plin aceste lucruri. După cum se poate vedea în graficul ataşat, dolarul american a cunoscut în ultimul an o creştere absolut remarcabilă. De la 3,20 lei în iunie 2014, a ajuns la 4,23 în martie 2015, deci a avut o creştere de 32% în numai 9 luni. Apoi s-a corectat până la 3,86 lei, prag sub care deocamdată nu pare să aibe intenţia de a coborî.
Problema este că BNR nu poate face nimic în faţa unui dolar american prea puternic. Dacă putem bănui că BNR are interesul (şi mijoacele) de a stabiliza cursul euro – leu (căci deţine importante rezerve de euro), în ceea ce priveşte evoluţia dolarului nu are nici un control.
Ce ar putea face dolarul american în continuare? Sigur că nimeni nu poate şti cu siguranţă, dar eu cred ca varianta cea mai probabilă este continuarea creşterii. Până unde? Greu de spus. Într-o primă etapă înapoi la maximele de la 4,23 lei. Apoi, probabil că până la paritatea cu euro (deci zona 4,45 – 4,50 lei, presupunând că euro va rămâne şi în continuare la fel de stabil ca şi până acum). Iar mai târziu… posibil şi mai sus…
Dar dacă Federal Reserve va decide să amâne creşterea dobânzii cheie, este posibil (temporar, cel puţin) să vedem dolarul american chiar sub nivelul de 3,86 – 3,80 lei. Tot ce pot spune este că eu, bazându-mă pe principiul „cumpără jos şi vinde sus”, aş considera acest lucru drept o ocazie şi mai bună de a cumpăra dolari la un preţ avantajos.
Dealtfel, în condiţiile din prezent, eu consider avantajos inclusiv un curs apropiat de 4 lei, şi ca urmare am decis astăzi să fac o vizită la casa de schimb valutar. Dacă luăm în considerare atingerea parităţii euro – dolar, atunci am vorbi de un potenţial profit de peste 11%, pentru care şi dacă ar fi să aşteptăm un an sau mai mult tot ar merita (mai ales că dobânzile bancare au ajuns atât de mici).
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.