Partea cea mai plăcută a oricărei investiţii este, fără îndoială, aceea când vine momentul să încasăm profitul obţinut (sau cel puţin o parte a acestui profit).
La mijlocul lunii ianuarie am scris un articol despre ceea ce credeam că reprezintă o bună oportunitate: o investiţie pe termen lung în băncile europene. În particular mă refeream la două din cele mai mari bănci din Europa: Deutsche Bank şi Societe Generale. În acea perioadă acţiunile lor se tranzacţionau la valori foarte scăzute, apropiate de minimele atinse în toiul crizei zonei euro din perioada 2011-2012.
Ce s-a întâmplat după aceea? În primul rând oficialii europeni s-au ţinut de cuvânt şi au adoptat măsuri hotărâte, menite să ducă la redresarea economiilor UE. Astfel, Banca Centrală Europeană a început să injecteze sume importante în întregul sistem financiar european, lucru de care au beneficiat în primul rând băncile europene.
Apoi, economiile statelor UE au început să dea (mici) semne de revenire pe creştere, existând speranţe mari că această revenire va continua şi chiar se va amplifica pe parcursul anului 2015. Nu în ultimul rând, situaţia geopolitică s-a îmbunătăţit, căci conflictul din Ucraina s-a estompat iar alegerile din Grecia par a nu avea consecinţele nefaste care fuseseră iniţial prognozate.
Ca urmare, acţiunile Deutsche Bank au cunoscut o creştere semnificativă căci preţul lor a reuşit să „spargă” latura de sus a canalului de trend în care oscila de aproape un an, din luna iunie 2014 (după cum se poate observa în graficul ataşat). Apoi avansul a continuat fără nici o ezitare, până la atingerea ţintei de preţ care, conform teoriei analizei tehnice, este dată chiar de înălţimea canalului care a fost „spart” (linia neagră verticală), deci se află în vecinătatea valorii de 32,50 euro.
Având în vedere că această creştere hotărâtă a dus la obţinerea unui profit de cca. 28% într-un interval de timp mai mic de 3 luni, că s-a realizat fără nici o corecţie semnificativă şi că a dus la atingerea ţintei respective de preţ, am hotărât că este mai prudent să încasăm o parte din acest profit şi am vândut jumătate din acţiunile pe care le aveam. Într-o situaţie foarte asemănătoare se află şi acţiunile Societe Generale, care au adus un profit de cca. 24% şi cu care am procedat în acelaşi fel.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare? Dacă creşterea impresionantă din ultima perioadă va lua o pauză, aşa cum se întâmplă de multe ori (căci nimic nu poate să crească la infinit…), vom aştepta o corecţie de cca. 10% pentru a cumpăra din nou (deci în jurul valorii de 29-30 euro).
Dacă, însă, aprecierile continuă nestingherite mai departe, ne vom bucura şi mai mult, căci mai avem în continuare jumătate din acţiunile iniţiale ce vor beneficia de respectivul avans. Următoarea ţintă a preţului se află în jurul valorii de 37 euro, în zona maximelor atinse în 2012 şi 2014. Iar mai sus se găseşte valoarea de 50 euro, maximul din 2010, dar până acolo drumul pare a fi destul de lung.
Deocamdată, considerăm că este mai prudent să încasăm măcar o parte din profitul adus de aceste investiţii, căci 25% este un randament foarte bun chiar dacă ar fi fost anual, cu atât mai mult cu cât el a fost obţinut în mai puţin de 3 luni (ceea ce ar însemna un randament anual de peste 100%).
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.