Mi se pare fascinant modul în care internetul adună laolaltă atât informaţii corecte, deci utile, cât şi lucruri “de umplutură”, deci perfect inutile.
Dar o categorie aparte o reprezintă informaţiile false, care sunt în mod intenţionat “împachetate” şi prezentate astfel încât să fie crezute şi să inducă cititorul în eroare.
Adică aşa-numitele “fake news”.
Am văzut chiar de curând un astfel de articol, care se dorea – la prima vedere – o descriere a modului în care autorităţile chineze au beneficiat de scăderile de pe burse pentru a cumpăra acţiuni la marile companii internaţionale din China.
În realitate, acel articol nu reprezenta decât o manipulare a cititorului care nu cunoaşte prea multe despre modul de funcţionare a burselor de acţiuni.
Am profitat de această oportunitate pentru a-ţi arăta cât de uşor este să verifici tu însuţi veridicitatea celor citite şi să faci diferenţa între minciună şi adevăr.
Iată de ce povestea despre modul în care “rechinii financiari” au fost falimentaţi de Partidul Comunist din China este o pură fabulaţie:
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.