Dacă eşti conducător auto, atunci unul dintre lucrurile care probabil că te interesează este şi pretul carburanţilor.
În ultima vreme, pretul carburanţilor a cunoscut unele fluctuaţii, dar acum se situează la niveluri destul de scăzute, cel puţin faţă de ultimii ani. Ce ar putea urma?
Ca să înţelegi mai bine evoluţia preţului carburanţilor, este necesar să urmăreşti principalele componente ce formează acest preţ: pretul petrolului, cursul dolarului şi diversele taxe şi accize impuse de stat.
Iată câteva lucruri care afectează pretul carburanţilor, atât în sens pozitiv cât şi în sens negativ.
1. Pretul petrolului.
Pretul petrolului este primul lucru la care ne gândim atunci când ne interesează posibila direcţie de evoluţie pentru pretul carburanţilor.
Veşti bune: pretul petrolului se află la cotaţii foarte reduse, aproape de minimele atinse după anul 2008.
După ce a atins un maxim de 107 dolari pentru un baril în anul 2014, pretul petrolului s-a prăbuşit până puţin sub 30 dolari, în luna ianuarie 2016. Mai mult, datorită dezechilibrului din pieţele internaţionale dintre o ofertă foarte bogată şi o cerere relativ redusă, este posibil ca şi în perioada următoare pretul petrolului să rămână la valori destul de scăzute.
Veşti proaste: pretul petrolului a crescut rapid după ce a atins minimul de puţin sub 30 dolari, ajungând la peste 40 de dolari la momentul redactării acestui material.
Dacă aceste creşteri continuă şi în săptămânile următoare, pretul petrolului poate reveni în zona 50 – 60 de dolari pentru un baril. În această eventualitate, preţurile de sub 5 lei pentru litrul de benzină şi de motorină vor rămâne doar o amintire…
2. Cursul dolarului.
Având în vedere că pretul petrolului este exprimat în dolari americani, o influenţă mare asupra preţului carburanţilor o are cursul dolar – leu. Acest curs a fost destul de stabil în ultima vreme, având fluctuaţii în intervalul 3,84 – 4,23 lei.
Veşti bune: cursul dolar – leu se află la valori relativ reduse, cel puţin pentru evoluţia din ultimul an.
După ce a depăşit pragul de 3,84 lei în ianuarie 2015, cursul dolar – leu a urcat până la un maxim de 4,23 lei, după care a scăzut şi a început să oscileze la valori mai mici. Dacă banca centrală americană va evita să continue să crească rata dobânzii cheie în lunile următoare, este posibil ca dolarul să se menţină şi în continuare în vecinătatea valorii de 4 lei, deci la un nivel nu foarte ridicat.
Veşti proaste: sunt mari şanse ca pe termen mediu cursul dolar – leu să crească semnificativ (şi chiar să depăşească cursul euro, la un moment dat).
Despre posibila creştere a dolarului american pe termen lung şi despre atractivitatea lui faţă de euro am mai scris şi cu alte ocazii. Acum aş vrea doar să menţionez faptul că o eventuală revenire a cursului dolarului înapoi la maximele de la 4,23 lei ar constitui un motiv de creştere pentru pretul carburanţilor.
3. Taxe, accize, TVA…
Mai mult de jumătate din ceea ce reprezintă pretul carburanţilor merge în buzunarul statului sub formă de taxe, accize, TVA etc. Ca urmare, este normal să ne preocupe şi acest aspect, dacă dorim să înţelegem direcţia în care se îndreaptă pretul carburanţilor. În acest caz, însă, este mult mai greu de făcut o analiză, deoarece modificări legislative (sau de punere în aplicare a legislaţiei) pot avea loc absolut oricând şi în absolut orice direcţie.
Totuşi, dacă ar fi să avem în vedere ultimele modificari ale Codului Fiscal, am identifica factori ce influenţează în mod direct pretul carburanţilor.
Veşti bune: TVA-ul a scăzut de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016.
Veşti proaste: supraacciza de 7 eurocenţi/litru a rămas în vigoare, dar va dispărea şi ea după 1 ianuarie 2017.
Însă efectul acestor factori asupra preţului carburanţilor, atunci când (şi DACĂ) se vor pune în practică, va trebui corelat cu celelalte elemente care afectează pretul, pentru a obţine o imagine cât mai realistă.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.