După o lungă perioadă de acalmie, Grecia ajunge din nou în centrul atenţiei. În urma alegerilor din luna ianuarie, care au fost câştigate de partidul SYRIZA, ce îşi propune abandonarea regimului de austeritate, guvernul proaspăt instalat a început negocierea datoriei externe cu partenerii europeni. Aceştia, însă, insistă pentru respectarea vechilor angajamente asumate de Grecia, iar Banca Centrală Europeană (BCE) taie finanţarea băncilor greceşti până la finalizarea acestor acorduri.
Într-un foarte inspirat articol, cunoscutul analist Mihai Nichişoiu (analist global macro în cadrul companiei S.S.I.F. Tradeville) pune în discuţie probabila direcţie de evoluţie a actualei situaţii din Grecia:
„Cum va răspunde Atena?
Dupa miscarea BCE de aseara, devine clar faptul ca autoritatile din zona euro vor ceda foarte putin, sau deloc, in negocierile cu Atena. De aceasta data, creditorii Greciei pot juca dur – oferind, in cel mai bun caz, concesii nesemnificative.
Cum va reactiona noua administratie politica de la Atena este deocamdata o necunoscuta. A scoate Grecia din zona euro nu este o ipoteza de lucru. Economic vorbind, actiunea nu ar avea niciun sens. Sistemul bancar local – ce a mai ramas din acesta – s-ar dezintegra peste noapte. Economia s-ar prabusi. Nimeni nu ar putea scoate bani din Grecia si nimeni nu ar mai investi acolo.
Nici politic, un exit al Greciei din zona euro nu ar avea sens. Syriza abia a castigat alegerile parlamentare si a reusit sa formeze un guvern. In cazul in care Grecia iese din zona euro, noul guvern nu ar supravietui mai mult de cateva zile. Grecia ar parcurge un haos politic cataclismic atat pentru economie, cat si pentru populatie.
Autoritatile din zona euro stiu prea bine cele de mai sus. Asa se explica, cel putin partial, de ce nimeni nu doreste sa ofere Atenei concesii importante. Dar mai este ceva. Autoritatile din zona euro nu vor sa creeze un precedent. In acest an, vor mai exista alegeri parlamentare si in alte periferii ale zonei euro. Daca Atena primeste ceea ce solicita, cine ar opri eventuale noi guverne formate la Madrid sau Lisabona sa ceara, la randul lor, concesii notabile?
Banuiala mea este ca, in urmatoarele zile, Atena se va multumi cu orice va primi, impachetand pentru publicul elen niste concesii minime in forma unei indulciri semnificative a austeritatii. Ambele tabere de negociere vor prefera sa traga de timp.
A specula in directia unei corectii pozitive a burselor de actiuni de la periferiile zonei euro este o partida tentanta. Cumparatorii, insa, trebuie sa spere ca Atena nu va face vreo declaratie iresponsabila in urmatoarele ore/zile. Daca acest lucru se intampla, pierderile suferite de speculatori ar putea fi teribile.”
Sursa: www.tradeville.eu
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.