Fondurile de investitii (numite şi fonduri mutuale) reprezintă o variantă la care apelează tot mai mulţi investitori.
În ultimii ani ele s-au diversificat mult şi au apărut tot mai multe fonduri disponibile atât în euro cât şi în dolari.
Astfel încât, atunci când primesc întrebări referitoare la plasamentul unor sume în valută cu riscuri cât mai mici, le iau întotdeauna în considerare.
Fondurile de investitii cu risc mic (în euro şi dolari) SAU depozitele bancare?
Exact acesta a fost scopul meu şi în video-ul de mai jos, unde am comparat fonduri de investitii cu risc mic în euro şi în dolari, de la 3 emitenţi (BRD, Raiffeisen şi OTP), cu depozitele bancare disponibile la momentul actual.
CONCLUZII
Sigur că este practic imposibil de prezis care va fi evoluţia fondurilor de investitii şi a depozitelor bancare în următorii ani, însă din analiza datelor din trecut precum şi a tendinţelor de la momentul actual rezultă că:
1. Depozitele bancare nu au volatilitate, deci vei primi cu siguranţă dobânda respectivă la scadenţa depozitului, chiar dacă valoarea ei este foarte mică;
2. Fondurile de investitii în euro şi în dolari analizate au adus în general rezultate mai bune decât depozitele bancare;
3. Fondurile de investitii în dolari au adus rezultate mai bune decât cele în euro, mai ales dacă luăm în considerare şi creşterea dolarului faţă de euro (cca. 18% în ultimii 5 ani).
Nu este sigur că acest trend al dolarului faţă de euro va continua şi în viitor, însă este greu de crezut că se va inversa.
Dacă avem în vedere că dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene (cca. 0%) este mult mai mica decât cea a Federal Reserve (cca. 2%), dolarul probabil că va ramâne preferat de investitori faţă de euro şi în perioada următoare.
Fondurile mutuale reprezintă doar unul din tipurile de instrumente care se află la dispoziţia celor interesaţi de investitii.
Dacă şi tu doreşti să afli mai multe despre investiţiile pasive şi să-ţi construieşti un portofoliu diversificat, la modul cel mai practic, atunci îţi recomand Programul de training „Succesul în finanțe personale și investiții pasive”.
Vei învăţa astfel cum să-ţi optimizezi finanţele personale şi cum să faci acele investiţii care sunt în concordanţă cu profilul tău de risc şi cu scopurile şi orizontul de timp pe care ţi le-ai propus.
Mai multe detalii gasesti AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.