Ce-ai zice dacă ai putea să depui nişte bani la o bancă acum, la finalul lui 2015, iar în 2016 să primeşti un cadou egal cu 25% din banii depuşi de tine?
Dar dacă acest cadou de 25% ar veni chiar de la statul român şi ar fi scutit de impozit?
Mai mult, dacă toate cele de mai sus le-ai putea face fără să-ţi asumi niciun risc, fiind garantate de către stat? Sună prea bine ca să fie adevărat?
Aşa este, poate că sună „prea” bine, dar poţi să fii sigur că este adevărat! Sigur că pare greu de crezut că tocmai statul (pe care îl ştim cu toţii atât de preocupat să ne aducă taxe, accize, impozite etc.) ar putea să ne facă vreun „cadou”, dar iată totuşi că acest lucru se întâmplă.
Iată cum statul român îţi poate da un cadou de 25% din banii depuşi de tine
Acest cadou face parte dintr-un contract de economisire şi creditare, care poate fi încheiat prin intermediul a două bănci (subintitulate sugestiv „bănci pentru locuinţe”). Ele sunt participante la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), deci banii tăi sunt în siguranţă.
Pe scurt, prin acest contract, tu te angajezi să economiseşti până la data de 31 decembrie o anumită sumă, iar statul se obligă ca anul următor să-ţi dea acest cadou (numit „primă de la stat”) egal cu 25% din banii economisiţi de tine.
E foarte simplu: poţi depune banii în cont oricând doreşti, în mai multe tranşe sau în una singură, până pe 31 decembrie 2015. Iar în anul 2016 statul va depune în contul tău acel cadou de 25%.
Apoi, tot în anul 2016 (când vei dori tu) vei mai veni cu încă o sumă economisită, pentru care statul îţi va da in anul 2017 tot un cadou de 25% din banii respectivi. Şi tot aşa. În total pentru 5 ani, cât durează această perioadă de economisire.
În plus, pentru toţi banii care se află în cont, banca îţi va da şi o anumită dobândă, care la momentul actual este foarte apropiată de rata medie pentru dobanda anuală la depozitele bancare (calculată de site-ul conso.ro).
Apoi, doar dacă doreşti, vei putea obţine de la bancă un credit tot pe 5 ani, pentru cumpărarea sau amenajarea unei locuinţe, în condiţii foarte avantajoase (cu dobândă mică).
Sigur, există şi unele limitări. Prima este legată de mărimea primei de la stat, care este de maxim 250 euro anual, deci practic nu sunt încurajate economii ce depăşesc 1000 euro/an (pentru că nu vor primi nimic în plus faţă de acel cadou de 250 euro). Dacă, însă, eşti sigur că veniturile îţi permit economii mai mari de 1000 euro/an, poţi încheia mai multe contracte, câte unul pe numele fiecărui membru al familiei, inclusiv pentru copiii minori.
Altă limitare este legată de cei 5 ani care trebuie să treacă înainte de a avea acces la banii respectivi. Totuşi, există posibilitatea de a face retrageri din banii depuşi chiar dacă au trecut numai 2 ani din cei 5, cu condiţia ca acei bani să fie folosiţi pentru construcţia sau amenajarea locuinţei (lucru care va fi dovedit prin facturile justificative pe care trebuie să le depui la bancă într-un termen de 3 ani).
Dar dacă treci prin dificultăţi şi chiar nu mai poţi continua contractul, îl vei putea cesiona unei alte persoane interesate, urmând să primeşti banii pe care îi aveai în cont şi cealaltă persoană să îl continue până la împlinirea celor 5 ani (şi să primească creditul care îi motivează, de fapt, pe cei mai mulţi).
Aşa cum ne-am obişnuit deja, băncile participante vor încasa unele comisioane, cel mai important fiind cel de deschidere a contractului, care deşi la prima vedere nu pare a fi prea mare (cca. 1% din valoarea contractului), în realitate se poate ridica la nivelul câtorva sute de lei. Partea bună este că uneori băncile vin cu diferite oferte promoţionale pentru a atrage clienţii, iar dacă eşti interesat de mai multe contracte, probabil vei putea să negociezi un comision mai avantajos.
Din proprie experienţă pot să spun că acest tip de contracte chiar funcţionează. Sigur că statul nu prea se grăbeşte să-şi îndeplinească obligaţiile la timp şi mai întârzie să vireze banii, uneori chiar câteva luni, deşi termenul oficial este în luna martie.
Dar dincolo de aceste probleme inerente interacţiunii cu statul român, acest plasament este foarte avantajos pentru banii tăi, cu atât mai mult cu cât acest cadou de la stat este scutit de impozit. Iar faptul că toate aceste sume sunt garantate de către stat, face ca riscul asociat acestei investitii să fie practic zero, lucru extrem de atractiv, dealtfel, pentru orice tip de investitie.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.