De obicei, a găsi investitii care să fie atât profitabile cât şi cu un risc destul de mic, nu este o activitate deloc simpla. Repet, de obicei. Pentru că momentul pe care îl traversăm acum nu este deloc unul obişnuit, ba chiar din contră. Astfel încât şi oportunităţile pe care el ni le aduce sunt destul de speciale…
Dar acum aş vrea să mă refer în mod particular la una dintre ele, care, pe lângă faptul că poate aduce profituri substanţiale, are un grad de risc destul de redus şi, mai ales, este extrem simpla. Este vorba despre dolarul american.
Despre dolarul american am mai scris de câteva ori în trecut. În decembrie 2014 vindeam euro şi cumpăram dolari la 3,55 lei. În martie 2015 remarcam faptul că dolarul depăşea (deja) nivelul de 4 lei şi părea să se îndrepte către paritatea cu euro. Iar în iunie 2015 dolarul se afla din nou în jurul valorii de 4 lei, trecând printr-o etapă de volatilitate crescută, fără a fi prea clară direcţia în care se îndrepta.
Ce s-a întâmplat apoi? Pieţele financiare internaţionale – inclusiv cele din SUA – tocmai au suferit o scădere destul de serioasă (de cca. 15%) iar dolarul a fost afectat şi el. Astfel, perechea valutară euro – dolar a atins un maxim de 1,17 iar cursul valutar al dolarului a coborât până pe la 3,80 lei.
Şi toate acestea în condiţiile în care economia americană depăşeşte mult în performanţă economia zonei euro. Iar Banca Centrală Europeană se află în plin program de tipărire de monedă şi injecţii masive de euro, pe când cea americană, din contră, se pregăteşte să crească rata dobânzii cheie pentru prima dată după 2006!
Ca urmare, contrastul dintre cele două zone continuă să existe şi, probabil, se va accentua şi mai mult în viitor. Deci situaţia celor două valute este destul de simpla, căci ele sunt supuse la presiuni în sensuri diferite: de apreciere pentru dolar şi de depreciere pentru euro.
Şi cum leul nostru este ţinut de către BNR într-o strânsă corelaţie cu euro (şi nu cu dolarul), rezultă că există premise importante pentru creşterea cursului valutar dolar – leu şi în viitor.
Din punct de vedere tehnic, cursul valutar dolar – leu tocmai a ajuns la nivelul de suport din zona 3,84 lei, unde pare să se fi oprit, aşa cum s-a mai întâmplat şi în februarie 2015 (zonele încercuite). Dacă acest suport nu va fi spart, atunci este foarte probabil ca dolarul să se îndrepte din nou către maximele de la 4,23 lei (într-o prima fază), şi apoi către paritatea cu euro.
Dar dacă scăderile vor continua şi mai mult, fie şi numai temporar, cred că acest lucru ar reprezenta o ocazie şi mai bună de a cumpăra dolari la preţuri şi mai avantajoase.
Acestea sunt motivele pentru care eu cred că a investi în dolari la ora actuală este cea mai simpla investitie. Fie că preferăm să cumpărăm direct dolari, sau alegem să tranzacţionăm perechea valutară euro – dolar în direcţia short (de scădere), atingerea parităţii ne-ar aduce un profit de cca. 15%.
Sigur, intervalul de timp în care s-ar putea petrece acest lucru ar putea fi destul de lung, dar chiar şi dacă luăm în considerare o durată de 2 ani, tot am obţine o creştere anuală de 7%, adică MULT mai mare decât orice dobândă bancară disponibilă acum. Şi asta în condiţiile în care ne-am expune la un risc destul de scăzut, căci în eventualitatea producerii unor evenimente negative, banii noştri vor beneficia de protecţia celei mai importante puteri mondiale: SUA.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.