Una din caracteristicile oamenilor de succes constă în faptul că ştiu să-şi gestioneze eficient finanţele personale şi să nu facă mari greșeli cu banii.
Dar nici ei nu s-au născut învăţaţi.
Ei investesc în educaţia financiară şi astfel ajung să înţeleagă cum pot evita principalele ameninţări şi greșeli ce stau în calea prosperităţii.
În plus, ei sunt atenți să pună în permanență în aplicare lucrurile învățate, pentru a face astfel progrese cât mai consistente.
Iată 7 greșeli cu banii pe care oamenii bogaţi nu le fac şi 7 sfaturi pentru a le evita:
1. NU cheltuiesc mai mulţi bani decât câştigă.
Principala abilitate in managementul banilor este sa cheltui mai putini bani decat castigi. Unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei au aplicat acest principiu din plin.
De exemplu, Sir John Templeton, unul dintre cei mai mari investitori din lume, economisea 50% din venitul sau chiar si cand castiga putin. Dar daca sa economisesti acest procent din venit ti se pare prea mult, nu-i nicio problema.
Poti sa atingi succesul financiar si daca economisesti numai 10-15% din veniturile tale, sau chiar mai putin.
Sfat: Invata sa cheltui mai putin decat castigi.
2. NU se concentrează pe preţ, ci înţeleg importanţa valorii.
Pretul pe care il platesti pe ceea ce cumperi este doar o parte a imaginii de ansamblu. Oamenii de succes se gandesc si la valoarea bunurilor.
Cand fac investitii, ei iau in calcul veniturile pe care le-ar putea obtine precum si posibilitatea de crestere a acestora.
In ceea ce priveste lucrurile personale, ei sunt intotdeauna interesati de calitatea si de durata de viata a acestor produse, nu numai de pretul lor.
Sfat: Cumpara produse de calitate si concentreaza-te pe investitiile pe termen lung si foarte lung.
3. NU aruncă banii pe dobânzi şi comisioane, ştiu cum să gestioneze conturile bancare.
Un card de credit este foarte costisitor datorita dobanzilor mari pe care ajungi sa le platesti.
Oamenii de succes sunt foarte atenti la comisioane, de exemplu cat platesc la folosirea bancomatului sau pentru alte tranzactii.
Aceste comisioane sunt usor de evitat daca intelegi cum functioneaza sistemul si stii sa alegi un cont bancar avantajos.
Sfat: Analizeaza extrasul de cont o data pe luna si vei intelege care sunt taxele si comisioanele percepute de banca.
4. NU uită să-şi ajusteze planurile financiare după o schimbare importantă din viaţa lor.
Te-ai casatorit de curand? Astepti un copil? Acestea sunt cateva etape importante din punct de vedere financiar pe care oamenii de succes le gestioneaza eficient.
Este esential sa faci ajustari financiare atunci cand circumstantele din viata si din familia ta se schimba semnificativ.
Sfat: Cel putin o data pe an ar trebui sa-ti analizezi cu atentie viata si planurile financiare.
5. NU sunt satisfăcuţi cu un venit fix ci întotdeauna caută căi de a-şi mări veniturile.
Unele persoane nu vor cere niciodata o crestere de salariu sau pur si simplu se vor multumi cu o crestere de 1-3%.
Din nefericire, o asemenea rata de crestere este mai mica decat inflatia, ceea ce inseamna ca practic iti scade puterea de cumparare.
In schimb, oamenii de succes cauta in permanenta noi modalitati de sporire si de diversificare a veniturilor.
Sfat: Mergi la cursuri care iti imbunatatesc pregatirea profesionala si incearca sa contribui cu idei la cresterea productivitatii companiei pentru care lucrezi.
6. NU au pretenţia că ştiu absolut totul despre bani.
Oamenii de succes stiu ca lumea in care traim este foarte complexa. Cand vine vorba despre finante personale si bani, exista foarte multe informatii disponibile.
Din aceasta cauza oameni de succes precum Warren Buffett isi cunosc limitele si se concentreaza pe punctele lor tari.
Sfat: Imbunatateste-ti in permanenta cunostintele despre bani si investitii. Daca nu ai facut-o deja, citeste cele mai importante carti din acest domeniu.
7. NU îşi asumă riscuri inutile.
Warren Buffett a ramas celebru pentru ca a spus ca „regula numarul 1 este sa nu pierzi bani”. Dar toate tipurile de investitii au un anumit grad de risc.
Asa ca oamenii de succes folosesc doua instrumente importante pentru a evita pierderile:
– ei inteleg rolul asigurarilor (de cladiri, auto, viata etc.) pentru a controla anumite riscuri;
– ei se concentreaza in permanenta pe diversificarea investitiilor.
Sfat: Daca nu esti prea sigur ca intelegi bine cum functioneaza un anumit instrument financiar, informeaza-te si pune intrebari pana te lamuresti cu adevarat.
Dacă și tu dorești să îți optimizezi finanțele personale, să îți crești veniturile și să îți scazi cheltuielile, acum poți comanda înregistrările video de la Money Days – Conferința națională de finanțe personale și investiții.
Vei afla astfel cum poți realiza investiții imobiliare, în obligațiuni, în bursele de acțiuni, în criptomonede precum și modul practic de a-ți construi un portofoliu cu adevărat diversificat.
În plus, dacă comanzi înregistrările Money Days în perioada de pre-lansare, adică până pe 5 iulie, vei beneficia și de reducerea de 200 lei la oricare pachet, folosind codul de reducere „DANPROMO„.
Mai multe detalii găsești AICI.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.