Profituri folosind metoda lui Warren Buffett
A obţine profituri mari din diverse tipuri de investiţii nu este nici uşor, nici frecvent şi nu este nici la îndemâna oricui. Şi totuşi este posibil. Mai mult, există chiar un fel de „reţetă” pentru acest lucru.
Celebrul Warren Buffett, al treilea în topul celor mai bogați oameni din lume şi, probabil, cel mai mare investitor din toate timpurile, ne spune exact ce trebuie să facem pentru a putea obţine profituri mari: „Fii temător când ceilalţi sunt lacomi şi fii lacom când ceilalţi sunt temători”.
Ce înseamnă asta şi cum poate fi pusă în aplicare la modul practic? Foarte pe scurt: folosind vechea şi binecunoscuta metodă „cumpără jos şi vinde sus”. Căci această perioadă pare a fi o moment oportun pentru a o pune în aplicare.
Traversăm la momentul actual o perioadă foarte „fierbinte” pentru pieţele financiare internaţionale. Este vorba despre Grecia, care are mare şi urgentă nevoie de un nou acord de finanţare, dar care încearcă cu disperare să obţină condiţii cât mai favorabile pentru acest acord. Negocierile durează deja de aproape 5 luni şi în câteva zile situaţia ar trebui să se soluţioneze cumva, căci în curând Grecia are sume mari de achitat, dar nu deţine fondurile necesare. Iar guvernul de la Atena ne lasă să înţelegem că ar prefera să intre în incapacitate de plată (default) decât să accepte un acord prea puţin favorabil.
Deşi în această perioadă situaţia macroeconomică globală este destul de rezonabilă iar SUA (în principal) dar şi UE (în condiţiile injecţiilor masive de lichidităţi ale BCE) obţin rezultate pozitive, totuşi bursele respective au avut anumite corecţii. Chiar dacă la modul cel mai general investitorii cred că se va găsi, până la urmă, o soluţie pentru evitarea falimentului Greciei, temerile şi nervozitatea sunt din ce în ce mai mari. Ca urmare, unele acţiuni au fost destul de puternic afectate şi au suferit scăderi importante.
În ceea ce mă priveşte, şi eu cred că este mai probabilă găsirea unei soluţii – fie ea şi temporară – pentru evitarea unui scenariu catastrofal. Ca urmare, mergând pe logica lui Warren Buffett, eu cred că momentul actual reprezintă mai curând o bună oportunitate de a investi în vederea obţinerii unor viitoare profituri cât mai consistente.
Ca la orice investiţie, însă, pe lângă profituri trebuie avute în vedere şi riscurile. Iar în situaţia de faţă riscurile nu sunt deloc mici. Eventualitatea unui faliment al Greciei ar putea produce şocuri puternice în toate pieţele financiare, astfel încât orice investiţie trebuie planificată şi dimensionată în mod corespunzător, atât dintr-o perspectivă pozitivă cât şi din una negativă.
Având în vedere cele de mai sus, am decis să cumpăr acţiuni la câteva companii europene foarte serioase, dar care, datorită acestei perioade mai puţin favorabile, au acum preţuri destul de avantajoase.
Iată care sunt aceste companii ce pot aduce pe termen lung profituri atractive:
1. Deutsche Bank (DBK).
Despre interesul meu în ceea ce priveşte băncile europene, în general, şi Deutsche Bank, în particular, am mai scris şi cu alte ocazii. Cu toate acestea, datorită faptului că eu consider Deutsche Bank ca fiind una din cele mai interesante oportunităţi ale momentului şi reprezintă totodată o parte importantă a portofoliului meu, am simţit nevoia să o menţionez din nou.
2. Societe Generale (GLE).
Şi despre Societe Generale am mai scris în trecut, fiind una din cele mai mari bănci din Europa, alături de care am obţinut deja profituri de cca. 24%. Apoi a trecut printr-o corecţie de aproape 11%, după care pare să se fi stabilizat, astfel încât am decis să o cumpăr din nou.
3. Bank of Ireland (BKIR).
Bank of Ireland este una din cele mai interesante acţiuni pe care am deţinut-o în ultimii ani. Deşi a fost extrem de afectată de problemele Irlandei din 2011, odată cu finalizarea (cu succes) a programului de bailout şi revenirea Irlandei pe creştere economică şi Bank of Ireland a avut o evoluţie pozitivă.
După cum se poate observa în graficul de mai jos, din anul 2012 acţiunile BKIR au început să crească în mod susţinut, însă nu au putut depăşi în mod decisiv nivelul de rezistenţă de la 0,37 euro. În ultimele luni preţul s-a consolidat între 0,34 şi 0,37 euro iar acum face o nouă încercare de a depăşi acest nivel important, astfel încât am decis să cumpăr din nou acţiuni Bank of Ireland.
4. E.ON (EOAN).
Şi marea companie de utilităţi E.ON (prezentă şi în România) este o „cunoştinţă” mai veche, însă în ultimii ani a avut o evoluţie mult diferită de celelalte acţiuni de mai sus.
După cum se poate observa în graficul de mai jos, din anul 2013 acţiunile E.ON oscilează într-un interval destul de îngust (un canal orizontal) între 12 şi 14,50 euro. Numai rareori au reuşit să iasă din acest canal, însă şi atunci a fost doar pentru scurt timp.
Ca urmare, având în vedere că preţul se apropie din nou de nivelul inferior de la 12 euro, am decis să cumpăr acţiuni E.ON, în aşteptarea unei întoarceri în zona superioară de la 14,50 euro. Dacă, însă, preţul va coborî sub acest nivel inferior, probabil că voi fi tentat să închid această tranzacţie, pentru a evita riscul unor posibile scăderi şi mai mari.
Ca regulă generală, prudenţa rămâne un element foarte important, dată fiind natura riscantă a acestor investiţii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.