Orice portofoliu de investitii – chiar dacă este gândit pe termen lung – are din când în când nevoie de unele ajustări. Indiferent de cât de bine a fost planificat iniţial, există întotdeauna posibilitatea ca pieţele financiare să nu evolueze în direcţia anticipată, astfel încât orice investitie trebuie periodic analizată şi reevaluată.
În urmă cu aproape 2 luni traversam o perioadă foarte tulbure pentru pieţele financiare internaţionale, căci Grecia se apropia cu paşi repezi de intrarea în incapacitate de plată, din cauza lipsei unui nou acord de finanţare cu creditorii.
Notam atunci faptul că, totuşi, era mai probabilă ajungerea la un astfel de acord (pentru evitarea unui scenariu care altfel ar fi fost catastrofal) şi consideram că momentul respectiv reprezenta o bună oportunitate de a investi în acţiunile unor companii europene foarte serioase, dar aflate la cotaţii destul de scăzute. Ca urmare, hotăram atunci să includ în portofoliu acţiuni ale Deutsche Bank, Societe Generale, Bank of Ireland şi E.ON.
Apoi, situaţia Greciei s-a îmbunătăţit destul de mult, un nou acord de finanţare a fost stabilit şi lucrurile par a avea o evoluţie pozitivă. Ca urmare, şi pieţele financiare au reacţionat pozitiv, astfel încât am decis că este un moment bun pentru o analiză atentă de portofoliu.
Iată mai jos principalele ajustări de portofoliu şi încasări de profituri pe care le-am făcut în aceste zile:
1. Deutsche Bank (DBK).
Acţiunile Deutsche Bank au avut o evoluţie destul de bună. Într-o primă fază au crescut cam cu 5%, apoi au suferit o corecţie. Interesul meu, însă, faţă de Deutsche Bank rămâne intact şi cred în continuare că ea este una din cele mai interesante oportunităţi ale momentului.
Ca urmare, Deutsche Bank rămâne una din principalele acţiuni din portofoliu, pe termen lung. Iar dacă scăderile recente vor continua şi în perioada următoare, în absenţa unui şoc geopolitic, voi fi mai curând interesat să cumpăr din nou, dat fiind preţul mai avantajos.
2. Societe Generale (GLE).
Acţiunile Societe Generale au avut o evoluţie şi mai interesantă. Au avut o creştere de 9% şi au ajuns la nivelul de 48-49 de euro, care reprezintă un prag pe care l-au mai atins şi în trecut (în luna februarie 2014) fără a putea să-l depăşească.
Dealtfel, privind şi mai în trecut, din anul 2008 acţiunile Societe Generale nu au mai reuşit să se menţină la valori sensibil mai ridicate, căci în 2009 nu au putut depăşi 54 de euro şi în 2011 nu au putut trece de 52 de euro. Ca urmare, am considerat că după atingerea acestui nivel, şansele să urmeze o anumită scădere sunt mai mari, aşa că am hotărât să le vând, pentru a nu risca un profit de 9% obţinut în mai puţin de 2 luni.
Dar am decis, totodată, să merg mai departe alături de varianta românească a Societe Generale, şi anume BRD.
3. BRD – Groupe Societe Generale (BRD).
BRD este o cunoştinţă mai veche, la care am cumpărat acţiuni încă din toamna anului 2014 şi le-am vândut în perioada turbulenţelor legate de Grecia, pentru a încasa un profit de aproape 30%.
În primul semestru din 2015, BRD a avut rezultate foarte bune, căci a reuşit să obţină o creştere substanţială a profitului net, cu 110% faţă de aceeaşi perioadă din 2014.
După cum se poate observa în graficul de mai jos, ce reprezintă evoluţia acţiunilor BRD în ultimii 2 ani, ele au început să crească în mod susţinut de la sfârşitul anului 2014 şi s-au încadrat într-un canal de trend ascendent. Iar evoluţia pozitivă din ultimele zile a situaţiei din Grecia a făcut ca preţul lor să nu coboare sub pragul de 11 lei.
Acestea sunt motivele pentru care am decis să cumpăr din nou acţiuni BRD. Dacă luăm în considerare maximele atinse atât în anul 2010 cât şi în 2011, de puţin peste 15 lei, atunci avem un potenţial de creştere de cel puţin 35%, foarte atractiv pentru o companie serioasă cum este BRD.
Prudenţa, însă, rămâne un element foarte important, dată fiind natura riscantă a acestor investiţii.
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul IdeiSiBani.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de investiţii sau de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul IdeiSiBani.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul IdeiSiBani.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.